FRÅN KONTROLL TILL SAMARBETE – Låt hunden visa vägen (kommer 4 september!)

Av Anders Hallgren

Ett helt nytt sätt att se på vårt förhållande till hunden!

I alla tider har man strävat efter att kontrollera hundens beteende för att passa människans liv. Hundar måste lära sig att fungera i vårt samhälle. Vi vill inte att den drar i kopplet, skäller och hoppar upp på folk. 

Om uppfostran och kontroll av hundens beteende är rätt sätt att göra det på, varför ser man då inte motsvarande kontrollerande hos vilda hunddjur? Vargföräldrar fostrar inte sina ungar, ingen säger åt dem vad som är fel, eller berömmer dem för att de gör rätt. Föräldrar och vuxna är rollmodeller. 

    Hur påverkar vårt kontrollerande och bestämmande sätt hundens beteende? Skiljer det sig från hur en hund fungerar socialt och emotionellt i jämförelse med hur en varg utvecklas? Unga vargar lär sig själva tidigt att samarbeta, medan det inte är så vanligt bland hundar utan att vi tjatar på dem.

   Boken visar hur du kan använda naturens eget sätt genom att undvika alltför mycket kontroll av hundens beteende. Hundar som inte har bestämda regler om vad de får och inte får göra utvecklar förmåga till empati och lyhördhet och får ökad livsglädje och bra självförtroende på köpet – precis som sina vilda förfäder. 

   Du får tips på hur du kan få hunden att bli anpassad till familjen och samhället utan beteendekontroll och med bibehållen livsglädje och motivation att arbeta. Ändå får du en hund som är lika lydig som efter en kurs i vardagslydnad.

Finns att redan nu både på adlibris.se och bokus.com – klicka på ”bevaka” för att göra beställning när den kommer.

Anders Hallgren, psykolog, Fil.lic., anses vara världens första hundpsykolog. Han har över 50 års erfarenhet av att arbeta med hundar och har skrivit över trettio böcker om hundars beteende, psykologi och inlärning. Hallgren var den som introducerade hundträning baserad på mjuka metoder. Idag har många hundpsykologer och instruktörer hans utbildningar till grund för sin verksamhet.