RYGGPROBLEM HOS HUND – Bakomliggande orsaker till beteendeproblem

Av Anders Hallgren

Forskningsrapport

Den här studien visar att det är nästan lika vanligt för hundar att ha problem med ryggen, som det är för människor. I en normalpopulation med 400 hundar hade 63% någon slags defekt enligt de fysioterapeuter som samarbetade i undersökningen. Problembeteende har ofta samband med ryggfel. Ett av de mest alarmerande resultaten var att så många som 91% av hundarna som hade ryckts i kopplet, eller själva dragit mycket i kopplet, visade sig ha defekter i nacken! Resultatet av studien har spridits över hela världen. Många hundklubbar och hundtränare har ändrat träningsmetoder och använder inte längre ryck i kopplet. Många har också övergivit halsbandet, särskilt den mycket skadliga strypkedjan och använder nu en sele i stället.

Boken finns idag översatt till engelska, tyska, italienska, spanska, ryska och danska.

Dogma 2010 / AH Books